Skip to main content

Mjuzikl

Cikago u Pozoristu na Terazijama

Za razliku od pozorišne predstave, opere ili baleta, mjuzikl sadrži u svojoj formi glumu i dramski govor, ples i pevanje. Samim tim je vrlo zahtevna grana umetnosti koja podrazumeva sve navedene veštine. Najbliža preteča mjuzikla bi bila opereta, koja je vrlo slična operi, ali se razlikuje po tome što ima dijaloga i više dramskih delova od opere u kojoj se skoro sve vreme peva. Moglo bi se reći da je prvi pravi mjuzikl "Show Boat" (1927), koji je napisao Oskar Hamerštajn, a muziku je komponovao Džerom Kern. Nakon toga se na Brodveju pojavljujuu razni mjuzikli poput "Kiss Me, Kate" (1948); "My Fair Lady" (1956); "West Side Story" (1957); "Hello, Dolly!" (1964); "Fiddler on the Roof" (1964) itd…

70 Violinista na krovu

1960. godine su bile najznačajnije za mjuzikle, jer su tada u odnosu na ove prethodne mjuzikle, stvoreni kvalitetniji mjuzikli, kako po priči, tako i po muzičkom predlošku. Na primer, 1960. godine je na Brodveju počeo da se prikazuje jedan od najznačajnijih mjuzikala svih vremena „Cabaret“. On se i dan danas izvodi širom sveta i njegova dramska radnja i muzika i dalje idu u korak sa vremenom.

71 Cabaret 1966 Musical Poster

Što se tiče pozorišta koja prikazuju mjuzikle, spomenuo sam Brodvej, u Njujorku, koji je svakako najpoznatiji u svetu. Sledeće najveće mesto za izvodjenje mjuzikala je West End u Londonu. To su definitivno dve najznačajnije mjuzikl scene u svetu u odnosu na koje se i u ostalim delovima sveta proizvodi ovaj pozorišni žanr.

72 Broadway

Kada je reč o mjuziklu na filmu, iako je on prisutan od samih početaka, ipak je to bio potcenjen žanr. Prvi veliki bum na tom polju postigao je upravo "Cabaret", a u novije vreme "Chicago" osvojivši nekoliko Oskara. Od tog trenutka mjuzikl filmovima se prilazi na potpuno nov način i oni postaju vrlo cenjeni i kod kritike i kod publike.

73 Chichago

 

 

Lajza Mineli u filmskom mjuziklu "Kabare":Na ovim našim, balkanskim prostorima ,postoji samo jedno pozorište u kom se prikazuju mjuzikli, a to je Pozorište na Terazijama. Zanimljivo je da je ovo pozorište pre 75 godina počelo kao operetsko, ali se vremenom specijalizovalo isključivo za mjuzikle. Trenutno na repertoaru ovog pozorišta ima dosta poznatih mjuzikala kao što su : "Mamma Mia!"; "Chicago"; "Fantom iz Opere" , "Producenti", "Flashdance", "Žene na ivici nervnog sloma"...

74 mamma

Takođe, ovo pozorište neguje i domaći mjuzikl, pa se krajem devedesetih godina dvadesetog veka postavlja prvi domaći mjuzikl po muzici Riblje čorbe i tekstu Gordana Mihića ” "Lutka sa naslovne strane". Zatim su usledili "Maratonci trče počasni krug", "Glavo luda", "Mister dolar", "Zona Zamfirova" i "Sa druge strane jastuka".

Ovakvi projekti su pokazali da i Beograd može da stane rame uz rame sa svetskim mjuzikl scenama i pruži publici kvalitet kakav dobija i publika na Brodveju ili West Endu.
Moja preporuka je da se svakako odgleda nešto sa bogatog repertoara ovog pozorišta čiji ansambl će vas oduševiti. A ukoliko postoji mogućnost da vidite mjuzikl na sceni u Londonu ili Njujorku, uveren sam da će vas spektakl koji budete doživeli ostaviti bez daha.

Filip Savić, klavir, III godina SMŠ
klasa prof. Sandra Predojević

  • Датум креирања: .