Skip to main content

Vila Senar

Vila Senar u parku

Vila Senar je imanje u Švajcarskoj na obali jezera Lucern, u blizini Hertenštajna, koje je izgradio ruski kompozitor Sergej Rahmanjinov 1932. godine. Ime imanja je nastalo od početnih slova imena i prezimena Rahmanjinova i njegove žene: Se – Sergej, Na – Natalija, R – Rahmanjinov (Senar).

38 rachmaninov natalia

Vila je projektovana da podseti na imanje Ivanovka koje je porodica Rahmanjinov posedovala u Južnoj Rusiji pre Oktobarske revolucije i njihove migracije u Zapadnu Evropu 1918. godine. U Senaru su Rahmanjinovi provodili svako leto do 1939. godine kada se sele u SAD. Rahmanjinovljeve kompozicije Raposodija na Paganinijevu temu i Treća simfonija su završene u Senaru u leto 1934.

39 Villa Senar 1934

Imanje Senar se sastoji od glavne zgrade, baštovanove kuće i parka. Ono je važan svedok novogradnje u Švajcarskoj. Kuća, kao i veći deo pokućanstva, vode se kao istorijski spomenik od 2018. godine. Vila ima strogo kubičnu strukturu. Veliki prozori pružaju pogled na park, jezero i planine. Zgrada vile prati tradicionalnu arhitekturu vila iz 1920-ih, ali prikazuje i tipične motive novogradnje (kockasti eksterijer, ravan krov čiji su delovi služili kao terase i zaoblјeni balkon). Pošto je Rahmanjinov pokazivao veliko interesovanje za tehničke inovacije, kuća je posedovala savremenu opremu: kupatila sa
postavlјenim kadama sa sistemom „grejača“, grejanje sa radijatorima, lift Šnajder koji je povezivao glavnu salu i prvi sprat i originalni nameštaj iz fabrike Štadler u Horvnu.

40 Villa Senar

Park i kuća su povezani preko trema. Baštovanova kuća je mnogo manjih dimenzija, ali je zadržala arhitektonske karakteristike glavne zgrade. Park je nastao u vreme izgradnje kuće. Nјegova izgled predstavlјa kombinaciju klasičnih pejzažnih vrtova i savremenu pejzažnu arhitekturu 1930-tih. Omilјeno mesto Rahmanjinova je bio vrt sa ružama u kome je kompozitor boravio i po nekoliko sati. Uspeo je da uzgoji crnu ružu koja raste u dolini reke Eufrat. Cvetanje ove ruže je bila senzacija kojoj su prisustvovali novinari. Na obali jezera nalazila se garaža za motorni čamac koji je kompozitor vozio po jezeru. Današnji park zauzima ukupnu površinu od skoro dva hektara i karakteriše ga raznovrsna populacija drveća i obala duga oko 180 metara.

41 Villa Senar Park

U prizemlјu kuće se nalazi studio sa pogledom na jezero Lucern koji je Rahmanjinov koristio kao radnu sobu. U njoj se nalazio originalni klavir koji je Sergej dobio na poklon od Steinway & Sons za svoj 60-ti rođendan. Klavir je imao krilo za 1m duže nego što je bilo uobičajeno za koncertne klavire i rađen je prema potrebama kompozitora. Rahmanjinov, čovek kulture, posedovao je u svojoj biblioteci kompletnih šest tomova Dostojevskog, kao i dela Čehova i Puškina. Imao je i mnogo muzičkih partitura – od Baha (Dobro temperovani klavir, Dvoglasne i Troglasne invencije, Partite, Engleske svite itd.), preko Mocarta, Betovena, Šopena, Mendelsona, Šumana, Lista, Debisija do Stravinskog i Šostakoviča (24 preludija). Zidove studija krasile su slike članova porodice i prijatelјa.

                         42 Radna soba                                              

43 Rahmanjinov za klavirom

Prostorija koja, takođe, oslikava način kompozitorovog života je trpezarija. Rahmanjinov je voleo druženje, pa je porodica često okuplјala prijatelјe, umetnike, među kojima su bili Fjodor Ivanovič Šalјapin, Nikolaj Medtner, Majkl Fokin, Vladimir Horovic i njegova supruga Vanda, Ivan Bunjin i drugi. Za velikim trpezarijskim stolom su razmenjivane umetničke ideje, pričalo se o novim projektima i putovanjima.

44 Trpezarija

Nakon smrti Sergeja Rahmanjinova vila je ostala u posedu porodice. Nјegov unuk Aleksandar Rahmanjinov Konus je osnovao fondaciju Rahmanjinov. Aleksandar je vilu Senar zaveštao Lucernu, ali kako ne bi došli u spor sa porodicom i naslednicima, kanton Lucern je imanje kupio 2022. godine, a prvog aprila 2023. na 150 – ti rođendana Sergeja Rahmanjinova, vila je otvorena za posetioce. Kuća je renovirana i dan danas poseduje veći deo nameštaja i pokućanstva porodice Rahmanjinov. Zajedno sa fondacijom Sergerj Rahmanjinov kanton Lucern želi da razvije ovo mesto u regionalni i međunarodni kulturni i obazovni centar i učini ga dostupnim javnosti i očuva Rahmanjinovljevo kulturno nasleđe.

45 Rachmaninoff und Familie

Izvori:
https://www.srf.ch/news/schweiz/villa-oeffnet-als-kulturzentrum-luzern-steckt-millionen-in-die-
villa-von-starpianist-rachmaninoff
https://en.wikipedia.org/wiki/Villa_Senar
https://villa-senar.lu.ch/
https://weta.org/fm/classical-score/rachmaninoffs-retreat-switzerland-opens-public

Petar Adamović, klavir, IV godina SMŠ
klasa prof. Mirjana Pavković

  • Датум креирања: .