Skip to main content

FAME’S INSTITUTE

Plakat Fame's institute

Fame’s institut je organizacija u Makedoniji koja omogućava mladim muzičarima da se oprobaju u različitim vrstama orkestarske muzike. Ovi projekti traju već oko godinu dana i svakih par meseci se priredjuju seminari koji se bave različitom vrstom muzike. Potrebno je da se obavi audicija slanjem video snimka i kada te jednom prime, primljen si za svaki sledeći sminar. Od četiri seminara koji su bili dosad, ja sam učestvovala na dva.

35 Plakat FI

Prvi je bio o filmskoj muzici. Rad u studiju je možda najveća promena za muzičare koji su da tada, kao i ja, učili samo o klasičnoj muzici. Svakog dana smo imali probe ujutru i uveče. Kada bi došli u studio dobijali smo sušalice koje su nam, tokom čitavog snimanja, otkucavale kao metronom. To nam je, pored dirigenta, pomagalo da budemo što tačniji. Takodje, u studiju se nalazi veliko platno na kome, dok sviramo, gledamo scenu iz filma da bismo što bolje osetili muziku. Ovaj tip seminara je funkcionisao tako što smo imali 5 kompozitora i svako od njih je napisao muziku za po dve scene. Bio je težak posao za kratko vreme spemiti svu tu muziku, ali sa dobrim dirigentom i kompozitorom sve je lakše. Dirigent koji je tad sa nama radio bio je Alastair King koji je radio kao orkestrator na muzici za seriju Doktor Who i filmovime o Hari Poteru. Svakog popodneva smo imali predavanja i on bi nam pričao kako je u svetu filmske muzike i o pravljenju muzike za Holivud. Jednog popodneva dobili smo baš note iz filma Hari Poter i serije Doctor Who. Ne samo da smo svirali, već smo mogli da se oprobamo i kao dirigenti. Uveče, kada nismo imali obaveze, družili smo se i što je najlepše od svega, upoznavali jedni druge i različite evropske kulture.

34 Proba sa Kingom

Drugi seminar je bio o džez muzici. Program je funkcionisao na isti način. Probe su izgledale isto, samo što smo sada upoznavali potpuno drugačiji tip muzike. Dok je filmska muzika bila dosta striktna u džezu nije bilo baš tako. U ovom tipu muzike ima mnogo improvizacije i o tome smo mogli dosta i da naučimo. Bitno je bilo samo da se opustimo i pokušamo. Svirali smo sa norveškim bendom sa kojim smo, takodje, nastupali i na džez festivalu u Skoplju.

Fame’s institute je mesto gde pre svega muzičari mogu da izadju iz svoje zone komfora, tj. klasične muzike i pokušaju da se pronadju u nekoj drugoj vrsti muzike, a pored toga mogu da upoznaju sjajne ljude iz čitave Evrope.

Sve informacije o Fame's institute programima, samoj instituciji i seminarima koje organizuju možete naći na web adresi https://fames-institute.com/

 

 

Isidora Ristić, viola, IV godina SMŠ
klasa prof. Jovan Stojanović

  • Датум креирања: .