Skip to main content

Kralјevska opera u Švedskoj

Gledalište Kraljevske opere u Štokholmu

Kralјevska opera je pozorište koje je glavna operska i baletska scena Švedske. Nalazi se u Štokholmu, prestonici ove zemlje.
Pozorište je stvoreno dekretom kralјa Gustava III. Izgradnja je počela 1775. godine, završena je 1782. godine, a zvanično otvaranje je bilo 18. januara 1782. godine.

26 Opera Gustav III

Zgrada je postojala punih 100 godina, međutim 1892. je srušena i tada je započeta izgradnja nove, koja je trajala 7 godina. Pozorište je ponovo otvoreno 19. septembra 1898. godine, za vreme vladavine Oskara II.

27 Kraljevska opera danas

Zgrada današnje opere je izgrađena u neoklasičnom stilu i veoma je bogato ukrašena. Ona je donekle manja od zgrade starog pozorišta, ali zbog velikih ukrasnih lukova i dvostrukih kolonada izgleda dosta veće. Unustrašnjost je obilno ukrašena zlatom, statuama i blјeštavim lusterima sa puno detalјa i ukrasa, dok su stepenice izrađene od mermera. Gledalište ima 1200 mesta.

 

28 Zlatni foaje

29 Stepenice

Nedavno sam posetila ovu opersku kuću i vodič nam je ispričao zanimljivu priču. Ona kaže da se na plafonu iznad scene nalazi, pored ogromog lustera, i slika na kojoj su prikazani prosvetitelјi koji leže na oblacima i posmatraju dešavanja. Zanimlјivo je, međutim, da među njima postoji i lik nepoznate žene. On je, navodno, dodat naknadno i sumnja se da je to zapravo bila slikareva tajna lјubavnica koja je ujedno bila i prostitutka. Zbog toga su optužili slikara i naredili mu da je izbriše, jer je bilo neprikladno slikati tako nešto u hramu umetnosti. Međutim, slikar je ubrzo nakon toga preminuo, te nije uspeo da izvrši promenu. Tako je zagonetni ženski lik ostalo netaknut do dana današnjeg.

30 Pogled sa bine

Svakom bih preporučila da obiđe ovu opersku kuću, ukoliko bude u prilici, jer je sve veoma lepo i zanimlјivo. Neverovatan je doživlјaj uživo videti ceo taj prostor. Zgrada je toliko velika da sam za vreme obilaska više puta pomislila da sanjam, jer je doslovno sve kao u snu. Pogled sa scene je neverovatan - kao muzičaru, san mi je da nekada nastupam na takvoj sceni. Takođe su izloženi originalni rekviziti i halјine koje su bile korišćene za izvođenja nekih od najpoznatijih opera.

31 Kostimi

Budući da je na kralja Gustav III izveden atentat u samom pozorištu, postoji i soba u kojoj je izložena odeća u kojoj je bio u tom trenutku. Na osnovu ovog događaja Verdi je kasnije napisao operu "Bal pod maskama".

Organizovani obilasci pozorišta su dozvolјeni u doba godine kada nije sezona. A tokom sezone možete videti brojne operske i baletske predstave. U jednom mesecu bude u proseku izvedeno 20-ak opera i baleta. Na primer, u januaru 2024. će biti izvedena dela poput "Don Đovanija", "Rigoleta", "Krcka Oraščića" i "Seviljskog berberina", po nekoliko puta.

Lara Gluvajić, violina, IV godina SMŠ
klasa prof. Nemanja Bojović

  • Датум креирања: .