Skip to main content

Violinski koncert broj 1 Sergeja Prokofjeva

Sergej Prokofjev

Violinski koncert broj 1 Sergeja Prokofjeva prvi put je izveden pre 100 godina - 18. oktobra 1923.
Pisanje koncerta Prokofjev je započeo još 1915. godine, a rad na njemu nastavio u leto 1917. godine.Godina 1917. bila je jedna od najturbulentnijih u ruskoj istoriji, ali uprkos Februarskoj i Oktobarskoj revoluciji, štrajkovima i gladi, bila je i jedna od najproduktivnijih za ruskog kompozitora.


Koncert ima tri stava: spori, brzi i spori - čime je "preokrenuta" uobičajena struktura ovog žanra. U prvom stavu autor nam predstavlja dve teme: prva, koja je romantična i lirska, nosi oznaku sognando (sanjalački), a druga, pod oznakom narrante (pripovedački), je virtuoznija i snažnija. Drugi stav - skerco je u formi ronda, razigranog i humorističkog karaktera. Uvodnu temu trećeg stava započinje fagot a nastavljaju limeni duvači. Vraća se spokojni tempo prvog stava. Pasaži u visokim pozicijama, energija i uvodna tema ukrašena trilerima karakterišu finale koncerta. Njegovo uobičajeno trajanje je oko 22 minuta.

03 Prokofjev Vn koncert br 1 solo
Prvo izvođenje koncerta bilo je predviđeno za novembar 1917. sa poljskim violinistom Polom Kočanskim kao solistom. Haotično stanje u Sankt Peterburgu izazvalo je odlaganje do 1923. godine. Problem je tada pravilo pronalaženje soliste za premijeru u Parizu - Kočanski nije bio dostupan, Bronislav Huberman nije želeo ni da pogleda note, a Natan Milštajn je još uvek bio u Rusiji. Na kraju je solo preuzeo koncertmajstor Marsel Darje, koji je, iako nije bio preterano poznat, bio više nego dobar violinista.


Premijera 18. oktobra 1923. u Parizu bila je neuspeh jer je zasenilo istovremeno izvođenje "Okteta" Igora Stravinskog. Kompozitor Žorž Orik nazvao ju koncert "mendelsonovskim". Pariskoj publici koja je težila modernoj muzici i želela da bude avangardna, nije prijala lirska tananost ovog koncerta.
Za nekoliko meseci koncert je postao popularniji, zahvaljujući premijeri bez orkestra koju su izveli violinista Natan Milštajn i pijanista Vladimir Horovic i izvođenju koncerta na Festivalu savremene muzike u Pragu 1924.

 

Hana Šami, violina, IV godina SMŠ
klasa prof. Nemanja Bojović

  • Датум креирања: .