Skip to main content

Pariska opera

Pariska opera ili Opera Garnije je operski teatar u Parizu.

Ona predstavlja jedno od najznačajnijih kulturnih mesta, ne samo u Francuskoj, već i u svetu. Poznata je po mnogobrojnim operskim i baletskim predstavama koje privlače na stotine hiljada posetilaca svake godine.

Ova građevina je nastala u sklopu velike rekonstrukcije Pariza, u periodu nakon francuske revolucije. Izgrađena je u neobaroknom stilu, po konstrukciji Šarla Garnijea. Izgradnja je trajala od 1861-1874. godine, sa zvaničnim otvaranjem 15. januara 1875. godine. Prvobitan naziv je glasio Académie Nationale de Musique- Théâtre de l’Opéra, da bi godine 1978. bio promenjen u Théâtre National de l’Opéra de Paris. Nakon izgradnje Opere Bastilje, starom teatru je dodeljeno i ime Palais Garnier - Palata Garnije.

14 Vremeplov crop

Opera Garnije je opisana kao “jedna od najskupljih zgrada i remek delo gradnje”. Fasadu opere sačinjavaju sedamnaest različitih vrsta materijala, i obložena je brojnim ukrasima, stubovima i skulturama, od kojih neki predstavljaju božanstva grčke mitologije. Sama građevina zauzima 11 237 m².

15 Palais Garnier sala

Pariska opera je svojom veličanstvenošću privukla neke od najvećih kompozitora XIX i XX veka. Njen repertoar obuhvata najznačajnija operska dela svih vremena. Najlepša dela Rosinija, Verdija, Vagnera, Gluka, Ramoa i mnogih drugih, premijerno su izvedena pred francuskom publikom baš u ovoj operskoj kući.

 

 

Pariska opera ne gubi svoj sjaj čak i sa vrtoglavim napretkom modernog sveta. Kultne predstave poput Karmen, Labudovog jezera, Boema, Travijate i ostalih, i dalje sa ogromnim uspehom privlače gledaoce svih uzrasta i nacionalnosti, i mnogi prelaze velike udaljenosti, samo da bi iskusili čari opere Grada svetlosti.

Odlomak iz baleta "Labudovo jezero" u Palati Garnije 

Bojana Suđić , klavir, IV godina SMŠ
klasa prof. Olja Rajković

  • Датум креирања: .