Skip to main content

Kada, kako i zašto je Dvoržak napisao koncert za čelo u h-molu?

Antonjin Dvoržak (Antonín Leopold Dvořák) je bio kompozitor i dirigent, rodjen 8. septembra 1841. godine u Češkoj Republici, nedaleko od Praga. Skoro ceo svoj život je proveo u Pragu, osim 3 godine (1892-1895) kada je bio u Nju Jorku. Pripadao je romantičarskom periodu.Pored Bedžiha Smetane, Dvoržak je najznačajniji češki kompozitor. Napisao je 9 simfonija, od kojih je najpoznatija Deveta simfonija u e molu, poznata kao i Simfonija Novog sveta. Takodje, pisao je i opere, simfonijske poeme, koncerte, pesme, uvertire, kamernu muziku...

Dvoržakov Koncert za violončelo u h-molu je njegov poslednji solistički koncert i jedno od njegovih najpoznatijih i najznačajnijih dela. Napisao ga je 1894. godine u Nju Jorku i posvetio svom prijatelju, violončelisti Hanušu Vihanu. Javna premijera dela se održana 19. marta 1896. godine u Londonu, a solističku deonicu je svirao čelista Leo Stern.

Delo je pisano za violončelo uz pratnju velikog romantičarskog simfonijskog orkestra koji sadrži: 2 flaute, 2 oboe, 2 klarineta, 2 fagota, 3 horne, 2 trube, 3 trombona, tuba, timpan, triangl (samo u poslednjem stavu) i uobičajene gudačke instrumente.
Koncert traje oko 40 min, u zavisnosti od izvođača. Ima tri stava:
I - Allegro
II - Adagio, ma non troppo
III - Finale: Allegro moderato - Andante - Allegro vivo

Meni se najviše dopada I stav ovog dela. Tehnički je najzahtevniji, muzički najkompleksniji sa čestim promenama karaktera u kojima se ogleda kompozitorov odnos sa različitim stilovima i ličnostima tokom stvaranja ovog dela. Emotivno dubok i na momente vrlo pitak i za običnog slušaoca, predstavlja delo koje svakako mora ući u uho svakog poštovaoca klasične muzike. Evo mog predloga za susret sa ovim delom:

 

 

Istorijat nastanka:
04 Hanus Vihan

Čelista Hanuš Vihan je dugo tražio Dvoržaku da napiše koncert za čelo, što je on stalno odbijao govoreći da je violončelo dobar orkestarski instrument, ali ne dovoljno dobar i snažan za solistički koncert. Prema nekim tvrdnjama, Dvoržak je voleo srednji registar, ali se žalio na nazalni gornji registar i mrmljajući bas. U pismu prijatelju, Dvoržak pominje da je on sam bio najviše iznenađen sopstvenom odlukom da ipak napiše koncert za čelo.

Napisao ga je dok je boravio u Nju Jorku, na mestu direktora Nacionalnog Konzervatorijuma. Čuvši svog prijatelja Viktora Herberta kako izvodi sopstveni Koncert za čelo u e-molu, kome je srednji stav bio u h-molu, Dvoržak je dobio inspiraciju da i sam napiše koncert za ovaj instrument u h-molu. Delo je započeo 8. novembra 1894, a završio 9. februara 1895. godine. Kad je pročitao koncert, Hanuš Vihan je imao razne predloge za poboljšanje dela, uključujući i 2 kadence. Dvoržak je prihvatio samo par manjih promena i nijednu kadencu. Iako je odbio većinu Vihanovih predloga, Dvoržak je ipak želeo da baš on premijerno izvede koncert. Tako je Vihan kompoziciju izveo na privatnom koncertu u gradu Lužanima u septembru 1895. godine.

05 Leo Stern

U novembru iste godine, Frančesko Berger, sekretar Londonske Filharmonije, je pozvao Dvoržaka da dođe u London i diriguje koncertom na kome bi bilo izvedeno nekoliko njegovih dela. Dvoržak prihvata i predlaže da se na tom koncertu premijerno izvede i njegov čelo končerto sa Vihanom kao solistom. Koncert je zakazan za 19. mart 1896, ali taj datum nije odgovarao Vihanu. Berger je zato, bez konsultacije sa Dvoržakom, angažovao engleskog čelistu Lea Sterna. Saznavši to, Dvoržak je u prvi mah odbio da dodje i dirguje na tom koncertu, ali se kasnije predomislio. Leo Stern je posećivao Dvoržaka u Prag, zbog priprema za koncert. Premijera je zaista bila 19. marta u Kraljičinoj Sali (Queen's Hall) u Londonu. Nakon svega, koncert je počeo da se štampa 1896. godine u Berlinu. Od tog vremena pa do danas, ovaj čelo koncert je izveden nebrojeno puta i uvek je na programu najboljih čelista sveta.
(Izvor: Wikipedia)

 

Zanimljivo je znati:
1. Violončelo na kome je izvedena premijera Dvoržakovog čelo končerta u h-molu je "General Kyd"!!!
Violončelo na kome je Leo Stern izveo premijeru Dvoržakovog koncerta je jedno od šezdeset unikatnih violončela italijanskog graditelja Antonia Stradivaria, koje se zove "General Kyd". U vreme Sternove smrti, 1904. godine, instrument je koštao $6,000. Trenutna procenjena vrednost ovog instrumenta je $9,500,000 i nalazi se u vlasništvu njujorške Filharmonije.

2. Da li ste znali koliko je Dvoržak voleo vozove?
Antonjin Dvoržak bio je potpuno opčinjen vozovima. Još kao dečak zaljubio se u magičnost parnih lokomotiva i sve svoje slobodno vreme, provodio je na železničkoj stanici posmatrajući vozove. Kasnije tokom života, gde god bi se zadesio, posećivao bi železničke stanice i voleo je da razgovara sa pružnim radnicima i mašinovodjama. Čak i kao star i veoma bolestan, svakodnevno je posećivao glavnu prašku železničku stanicu i satima posmatrao vozove. Napamet je znao svakodnevni red vožnje. Njegova ljubav prema vozovima bila je tolika da je jednom prilikom izjavio da bi dao sve svoje simfonije, da je izumeo lokomotivu. Na dan 170. godišnjice rođenja velikog kompozitora, 8. septembra 2011. godine, međunarodni voz na relaciji Prag-Beč dobio je službeni naziv "Antonjin Dvoržak", u čast jednog od najvećih poštovalaca vozova koje svet poznaje.

Relja Mitrović, violončelo, IV godina SMŠ
klasa prof. Danijela Milutinović Nenić

  • Датум креирања: .