Skip to main content

Jubileji - Renata Tebaldi

Renata Tebaldi je bila jedna od najpoznatijih soprana u Italiji. Rođena je u Pesaru, 1. februara 1922. Bila je cenjena ne samo zbog svog talenta i lepog glasa, već i zbog lepote i elegancije.

Prvi nastup je imala sa 22 godine u Rovigu, a 1946. godine je otišla u Milano na audiciju i zadivila dirigenta Artura Toskaninija koji je rekao da ima "anđeoski glas". Te godine je angažovana u "Skali".
Uloga Aide, u kojoj je debitovala 1950. godine, joj je otvorila put internacionalne karijere. Naročito se proslavila u Americi. Sledeće dve decenija je često nastupala u Metropoliten operi i publika je obožavala.

Tebaldi Aida

1962/3. godine je trebalo da peva Čileinu operu "Adrijana Lekuvrer". Međutim, nije bila u dobroj formi, pa se povukla sa scene na 13 meseci, ali je po povratku na scenu njen glas ponovo bio u punom sjaju.

Tebaldi Adriana Lekuvrer
Poslednji put je nastupala na operskoj sceni 1973. a na koncertu 1976. godine. Povukla se zbog problema sa glasnim žicama, i ostatak života je provela u Milanu. Umrla je 2004. godine u San Marinu u 82.godini.

Tebaldi poslednji koncert

Tokom sjajne karijere pevala je glavne role u velikom broju opera, među kojima su "Madam Baterflaj", "Boemi", "Manon Lesko", "Otelo", "Falstaf", "Moć Sudbine", "Adrijana Lekuvrer" i naravno, "Aida".

Tebaldi i Kalas

Najveći uspeh Renata je doživela kada i Marija Kalas, tokom pedesetih godina 20. veka. Obe su bile velike operske dive i mnogi su smatrali da je među njima vladalo rivalstvo.Tako je Renata, navodno, rekla da, za razliku od Marije Kalas, ona poseduje dušu, dok je Marija, takođe navodno, rekla da je poređenje njih dve isto kao poređenje šampanjca i konjaka. Smatra se ipak, da je njihovo rivalstvo bilo izmišlјeno od strane novinara i obožavalaca.

 

Đakomo Pučini - "O mio Babbino caro" iz opere "Đani Skiki"

 

Franc Šubert - Ave Maria

 

Kasija Dakić, klavir, IV godina SMŠ
klasa prof. Mirjana Pavković

  • Датум креирања: .