Skip to main content

Sesil Šaminad

Sesil (Luiza Stefani) Šaminad rođena je 8. avgusta 1857. godine u Parizu. Rođena je u porodici građanske klase, koja je veoma cenila muziku. Oba njena roditelja su bili muzičari amateri. Rano su primetili njenu sklonost muzici i majka je počela da je uči da svira klavir. Sa 7 godina je počela da komponuje.


Sa 8 je jednu svoju kompoziciju izvela Žoržu Bizeu, koji je bio impresioniran njenim talentom. Savetovao je njene roditelje da je upišu na konzervetorijum, da studira muziku, ali je njen otac smatrao da to nije prikladno za jednu ženu, tako da je časove pohađala privatno. Časove klavira je imala sa Feliksom le Kupejom, kontrapunkt i harmoniju sa Antoanom Marmontelom, a kompoziciju je učila od Benjamina Godara.

Prvi javni nastup je imala sa 18 godina, a prvi put je svoju muziku izvodila 1878. godine. Slavu je stekla nakon svog prvog nastupa u Americi, 1908. godine, kada je sa Filadelfijskim orkestrom izvela svoje delo, “Koncertstück”. Često je pravila turneje po Evropi. Žene širom sveta počele su da se organizuju u muzička društva, koja su se jednom imenom zvala “Šaminad klubovi (Chaminade Clubs)”.

Sofija 0121913. godine je postala prvi ženski kompozitor kome je dodeljen Orden Legije časti. Ambroaz Toma je tom prilikom izjavio “Ovo nije žena koja komponuje, nego kompozitor koji je žena”. Nažalost, od 1920. godine, zdravlje počinje da joj slabi, pa samim tim ona ređe komponuje i prestaje da pravi turneje. Umrla je 13. aprila 1944. godine u Monte Karlu, u Monaku, u 86. godini života.

Bila je udata za muzičkog izdavača, Luis-Metju Karbonela, koji je bio skoro 20 godina stariji od nje i kojeg nije volela - to je bio ugovoren brak. On je umro 1907. godine i Šaminad se posle toga nije preudala. Njena nećaka je izjavila da je Šaminad izbegavala romantične odnose, jer nije želela da bude podređena nekom muškarcu ili da on dobije priznanje za njen uspeh. Pa ipak, iza njenog dela, Končertina za flautu, op. 107, postoji veoma zanimljiva priča koja tvrdi suprotno. Sesil je navodno bila zaljubljena u flautistu koji se zvao Paul Tafanel i bio je profesor na Pariskom konzervatorijumu. Kada je on nju ostavio radi druge žene, Šaminad je želela da mu se osveti. Napisala je veoma komplikovano delo za flautu - upravo taj Končertino, koji je tehnički i muzički veoma zahtevan. Na dan Tafanelovog venčanja, ona je navodno prekinula ceremoniju i njemu dala te note, koje su joj par dana kasnije vraćene - sa ispisanom pretnjom. Danas, to je jedno od najpoznatijih i najpopularnijih dela za flautu.Sofija 013

Koliko god da je Sesil Šaminad bila plodan i značajan kompozitor, zbog vremena u kome je živela i činjenice da je bila jedan od retkih ženskih kompozitora, dobijala je negativne i često seksističke kritike. Njeni komadi su nazivani površnim, previše ženstvenim i “salonskim”, dok su za njene koncerte govorili da su previše grubi i “muški”.

“To delo (nije ostalo zabeleženo koje tačno delo je u pitanju) je jako grubo, previše muško… Skoro da žalim što ovde nema one gracioznosti i nežnosti koja treba da postoji u ženama.” - Kritika u novinama, 1889.
“Njena muzika ima ženstvenu delikatnost i gracioznost, ali ovaj koncert (koncert u Americi 1908. godine) je dokazao ono što su mnogi već znali - žene će možda jednog dana moći da glasaju, ali nikada neće komponovati bilo šta vredno.” - New York Evening Post, 1908.

Ovo su samo dve, veoma kontroverzne izjave od mnogih negativnih kritika koje je Sesil Šaminad dobijala za svoja dela. Zašto? Zato što je bila žena. Pa ipak, pored svih prepreka sa kojima se suočavala zbog svog pola, uspela je da ostane upamćena kao talentovana i uspešna ličnost i iza sebe ostavi preko 350 dela.

 


Sofija Mihailović, flauta, III razreda SMŠ
klasa prof. Ivana Popović

  • Датум креирања: .