Skip to main content

Mačke - inspiracija mnogih umetnika

Ljubav prema životinjama oduvek je bila predmet prikazivanja mnogih umetničkih dela. Kroz veliki broj pesama, filmova, kompozicija, slika, predstava možemo uočiti značaj koje životinje imaju u nečijem životu. U nastavku teksta biće prikazana neka od muzičkih dela koja posebnu pažnju posvećuju mačkama.

Jovana 010 veca
Duet mačaka – “Duetto buffo di due gatti”
“Duet mačaka” je popularni i danas često izvođen performans primarno pisan za dva soprana i klavir. Iako se ovo muzičko delo obično pripisuje kompozitoru Đoakinu Rosiniju (jer su pojedini delovi u njemu izvedeni iz Rosinijeve opere “Otelo”), celokupno autorstvo dela je ipak komplikovanije. Čitav tekst je vrlo jednostavan. On se sastoji iz samo jedne reči - “Mjau”, a radnja predstavlja “razgovor” dve mačke.

Jovana 012

Izvođenje “Dueta mačaka”:


Fuga u g-molu (Mačija fuga)
“Mačija fuga” ili “Fuga u g-molu” je fuga zasnovana je na neobičnoj temi, nizu uzlaznih nota koje kao da prkose dijatonskoj harmoniji. Iako ju je komponovao Domeniko Skarlati, temu ove fuge ipak nije samostalno i logički osmislio, već je ubeležio note koje je njegova mačka proizvela šetajući po dirkama klavira. Ovaj niz nota predstavlja motiv koji je Skarlati iskoristio kao temeljni materijal za svoju “Fugu u g-molu”.

Jovana 013

Izvođenje “Fuge u g-molu”:


Mjuzikl “Mačke”
Jovana 015Britanski kompozitor Endru Lojd Veber, inspirisan zbirkom pesama “Knjiga starog mačka o mačkama svakodnevnim” Nobelovca Tomasa Sternsa Eliota, komponuje mjuzikl “Mačke”, koji je premijerno izveden u Londonu 1981. godine. Radnja mjuzikla obuhvata jednu noć, posebnu za grupu mačaka, tokom koje se one sastaju kako bi njihov vođa Deuteronomi odlučio koja će se od njih uzdići do rajskog mesta i tako dobiti nov život. Radnja nema zaplet već ceo mjuzikl čine pesme mačaka kroz koje svaka od njih prepričava svoj život. Dragocenost ovog mjuzikla ogleda se u raznolikosti životnih priča mačaka, kao i njihovim karakterima, ali i u sličnostima mačaka sa ljudima, koje Endru Lojd Veber pokušava da dočara. Kao jedan od najupečatljivijih likova izdvaja se mačak koji svojim šarmom osvaja srca, mačak kojem niko ne može da udovolji. Takođe, tu je i mačka koja je odlučila da vaspita miševe i nauči ih lepim manirima, ali i mačak koji je nekada bio glumac, koji žali za vremenom koje je prošlo. Ovaj mjuzikl, inače kombinacija različitih plesnih žanrova medju kojima se izdvaja balet, džez i moderni ples, osvojio je srca mnogih gledalaca i dobitnik je brojnih najznačajnijih pozorišnih nagrada. Najpoznatija numera u mjuziklu je numera “Sećanje” mačke Grizabele čije izvođenje možete da poslušate.

Izvođenje numere “Sećanje”:

Jovana Krstić, solo-pevanje, III razred SMŠ
klasa prof. Ivana Tasić

  • Датум креирања: .