Skip to main content

Nevena Busarac

Nevena Busarac je osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekla u Školi za muzičke talente u Ćupriji, u klasi profesora Relje Ćetkovića. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Imrea Kalmana, sa prosečnom ocenom 10.

Tokom školovanja osvojila je mnogobrojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima, među kojima se izdvajaju prve nagrade na Republičkim takmičenjima, kao i prva nagrada (100 poena) na Međunarodnom takmičenju “Petar Konjović”, 2001. godine.

Nastupala je kao solista sa orkestrom Škole za muzičke talente kao i solista sa orkestrom Akademije umetnosti u Novom Sadu. Pohađala je kurs kamerne muzike u Odenzu  (Danska), kao i mnogobrojne majstorske kurseve kod renomiranih profesora.

Bogato orkestarsko iskustvo stekla je svirajući u orkestrima: Vojvođanski simfoničari, Omladinski orkestar jugoistočne evrope, Camerata academica, kao i u mnogim drugim. Često nastupa i kao kamerni muzičar u raznim sastavima.

Od 2009. do 2022. godine je radila  kao profesor violončela u Školi za muzičke talente u Ćupriji, a zatim u Muzičkoj školi ‘’Dr Vojislav Vučković’’ u Beogradu. Na Međunarodnom festivalu gudača “Stringfest” u Sremskoj Mitrovici 2010. godine, dobija nagradu “Đerđ Zazrović” za najperspektivnijeg mladog pedagoga. Kao pedagog ostvarila je značajne rezultate. Njeni učenici su na Republičkom takmičenju u Beogradu, Međunarodnom takmičenju gudača u Nišu, Međunarodnom festivalu gudača “Stringfest” u Sremskoj Mitrovici, Međunarodnom takmičenju “Art of Strings” u Kragujevcu, osvojili više od 80 prvih nagrada, među kojima su i Laureati i dobitnici nagrada od 100 poena. Neki od njenih bivših učenika su sada na pozicijama vođa čela poznatih evropskih orkestara.