Skip to main content

Sonja Lukić

Рођена је 14.07.1988. године у Београду. Ниже и средње музичко образовање похађала је у МШ. „Др Војислав Вучковић“, у класи проф. Перине Поповић и проф. Иване Николић, а упоредо је завршила и III београдску гимназију, са одличним успехом 2007. године. Исте године уписала је основне студије на Факултету музичке уметности, одсек за клавир, које је завршила 2011. године у класи проф. Тијане Хумо. Даље усавршавање наставила је на Мастер студијама у истој класи на ФМУ у Београду, које завршава 2013. године просецном оценом 9.70 и оценом 10 из завршног рада- клавир. 

Министарство омладине и спорта Републике Србије наградило ју је Доситеја стипендијом за 1000 најбољих студената из Фонда за младе таленте Републике Србије за 2011. годину.

Добитница је I, II и III награда на школским, републичким и међународним такмичењима као солиста и камерни извођач. Током ниже и средње музичке школе учествовала је на данима Шопенове музике у галерији Коларчеве задужбине и дворани СКЦ-а. Од 2005. године наступала је са ансамблом Танго Јувентуд, у класи професора и бандонеонисте Александра Николића, са којима осваја I место на такмичењу музике Астора Пјацоле  у Италији, у Кастелфидарду.

Од 2013. године активно наступа са „Тангуанго“ квинтетом.

Као солиста и камерни извођач наступала је у дворани Илије М. Коларца, Београдској филхармонији, Српској академији наука и уметности (САНУ), Скупштини града Београда, свечаној сали Дома Војске, Студентском културном центру (СКЦ), Дечијем културном центру (ДКЦ), Дому културе Студентски град (ДКСГ), Гуарнериусу, Музеју науке и технике, Кући Краља Петра I, Италијанском културном центру, Уметничком павиљону Цвијете Зузорић, Артгет галерији, Дому Синдиката, Установи културе Чукарица, Установи културе „Пароброд“ , БЕЛЕФ фестивалу, КУЛТ фестивалу, Центар за културу (Ковин), КИЦ „Будо Томовић“ (Подгорица), Позориште „Сретен Стојановић“ (Приједор), Културном центру (Градишка), дворани „Кино Еуропа“ (Загреб), Културном центру (КИЦ) у Паризу, „Гитис  театру“ у Москви и другим….

Сарађивала је и сарађује са глумцима у позоришту „Атеље 212“, „Народно позориште” и УК „Вук Стефановић Караџић” где је на редовном репертоару у Монодрами „Пу спас за све нас”.

Запажене  наступе остварила је са Тангуанго квинтетом на фестивалима  „Belgrade Tango Encuentro" (Београд, Србија), „Tango  Unchained" (Атина, Грчка), „Ensuenos Tango Festival" (Атина, Грчка), „Alejandro tango“ (Солун, Грчка), „Malena tango festival” (Темишвар, Румунија), „Loca Tango Weekend" (Темишвар, Румунија), „TanGo'thica" Замак Корвин (Хунедоара Румунија), „Montenegro summer tango camp" (Колашин, Црна Гора), „Time to tango festival” (Добрна, Словенија), „Софиа танго фестивал“ (Софија, Бугарска), „La Locura" Haus Der Musik (Инзбрук, Аустрија), „Tarbes en Tango" Marcadieu hol (Тарб, Француска), „Tango Postale Festival" (Тулуз, Француска)...

Са Тангуанго саставом 2021/22. године обележава 100 година од рођења композитора Астора Пјацола изводећи премијерно оперету „Мариа де Буенос Аирес“ у позоришту Душко Радовић“, затим концерт „Gracias Astor“ у дворани И. М. Коларца.

Гостовала је у емисијама Радио Београда као и ТВ програмима РТС-а и Студиа Б, као и интернационалним  Windsor-Detroit Public Радио и на 3. програму радио Волоса у Грчкој.

Од 2012. године бави се педагошким радом као професор клавира у музичкој школи „Др Војислав Вучковић”. Са својим ђацима је у досадашњем раду представљала  школу у београдским салама ( Скупштини града, великој дворани и галерији Задужбине И. М. Коларца, Етнографском музеју, Педагошком  музеју, СКЦ-у, Нушић фондацији ...) и учествовала на отвореним такмичењима домаћег и интернационалног карактера „Републичко такмичење”, „Меморијал Вучковић” (Београд), „Бинички” (Београд),“ „Млади Виртуоз“(Београд), „Међународни музички фестивал“ (Аранђеловац), „Интернационални Фестивал Петар Стојанивућ“ (Уб) „Фантаст” (Бечеј), „Меморијал Аца Панић“ (Младеновац),  „Марко Тајчевић“ (Лазаревац), „Војислав Лале Стефановић“ (Ужице), „Примавера” (Станишићи), на којима су освојене I,II и III награде.

Klavir