Skip to main content

O školi

MŠ Dr Vojislav Vučković

Музичка школа "Др Војислав Вучковић" је основана 1952. године у Београду, као школа за основно музичко образовање. Године 1967. смо усељени у наменски грађену зграду у Кондиној 6, где се и данас налазимо. Захваљујући значајним образовним резултатима 1976. године добијамо и статус средње музичке школе, па од тада имамо могућност да формирамо младе уметнике и љубитеље музике од њихових првих корака у музичком забавишту до средњошколске матуре. То им, током читавог периода њиховог школовања код нас, обезбеђује могућност континуираног вишегодишњег рада са жељеним наставницима. Многи наши ђаци су успешно наставили своје музичко усавршавање на музичким академијама и факултетима у нашој земљи, Немачкој, Француској, Енглеској, Словачкој, Русији, Америци...

Школа је позната по професионалном и високо образованом наставничком кадру, па нам ученици долазе из читавог Београда, али и из других градова Србије и Црне Горе. Томе доприноси и удобан, модеран школски простор у коме радимо. Опремљени смо бројним и квалитетним инструментима, као и персоналним рачунарима за потребе теоријске наставе. У оквиру вокално-инструменталног одсека пружамо младима могућност да уче соло-певање или свирање неког од бројних инструмената (уз изучавање пратећих практичних и теоријских дисциплина).

Осим квалитетне стручне наставе, трудимо се да ученицима пружимо и могућност честих наступа на јавним концертима које школа приређује како у сопственој концертној сали, тако и у реномираним концертним просторима нашег града, као што су сале Коларчевог народног универзитета, Београдске филхармоније, Дома Војске итд. Иницирамо и сарадњу са другим музичким школама из чега проистичу гостовања у другим срединама, као и заједничка извођачка остварења, попут концерта који је имао велики одјек у нашој културној јавности, а на коме је изведена "Кармина Бурана" Карла Орфа.

Наши ђаци учествују на бројним домаћим и иностраним такмичењима на којима постижу запажене резултате. Сама школа организује два такмичења међународног карактера: за клавир и хармонику. Осим тога, школа организује стручне семинаре и предавања за ђаке и наставнике, које држе водећи страни и домаћи педагози.

Овако атрактиван и активан музички живот је ефектна и корисна допуна свакодневним наставним делатностима. Она ђацима помаже да, у оквиру саме школе, сагледају могућности и смернице свог будућег бављења музиком.