van Goudzwaard-Žiravac Branka

Profesor klavira, Branka van Goudzwaard-Žiravac se školovala u Beogradu, Parizu i Moskvi, kod profesora Gordane Jovanović, Olge Jovanović, Igora Lazka, Zore Mihailović i Alekseja Nasedkina.

Nižu i srednju muzičku školu završila je u školi ''dr Vojislav Vučković''.

U Beogradu je sa 19 godina diplomirala Fakultet muzičke umetnosti, potom i poslediplomske studije. U Parizu, na Evropskom konzervatorijumu diplomirala je kurs Excellence, a u Moskvi, na Konzervatorijumu 'Čajkovski' je provela 2 godine na poslediplomskom usavršavanju.

Radi već 28 godina kao profesor klavira u Srednjoj muzičkoj školi 'dr Vojislav Vučković' i sa svojim učenicima je postigla brojne uspehe u bivšoj Jugoslaviji, potom u Srbiji, Crnoj Gori, Italiji, Grčkoj, Rumuniji, Francuskoj, Bugarskoj, Makedoniji, Sloveniji i Južnoj Koreji. Bila je šef klavirskog odseka u dva navrata , pomoćnik direktora i 8 godina direktor pijanističkog takmičenja pijanista ''Vučković'' . Njeni učenici su osvojili preko 150 nagrada na raznim takmičenjima; ostvarili su brojne nastupe u Beogradu, Srbiji i inostranstvu, održali mnoge solističke nastupe, sa orkestrima, snimali za radio i televizijske stanice. Nastavili su školovanje na akademijama u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Royal College of Music u Londonu, Kraljevskom koledžu u Briselu, Bernu, usavršavali se kasnije u Lozani, Parizu, Beču, Cirihu, Lozani, Moskvi, Kelnu, Berlinu, u Stavangeru , Oslu, Temišvaru...

Branka je bila i član žirija mnogih takmičenja u Srbiji (Republičko takmičenje, Međunarodno takmičenje 'Konjović', Podijum mladih talenata, Šabačkom takmičenju, EPTA takmičenje, i druga) kao i u Crnoj Gori, Makedoniji (Muzičari za novi milenijum), Rusiji ( Nasedkin ), Bugarskoj (Schumann-Brahms) i Francuskoj (Nikolaj Rubinštajn).

Održala je u Plovdivu, u Bugarskoj dva master-klasa na Akademiji za umetnost, kao i predavanje na Naučnom simpozijumu ’'Poznato i nepoznato o Mozartu’’, o Mocartovoj Fantaziji c moll.

Autor je seminara za stručno usavršavanje profesora pod nazivom: ’’ Rad na kompozicijama različitih stilova u nastavi klavira’’.

Dobitnica je brojnih nagrada za izvođenje, kao i za svoj pedagoški rad.

Tokom izvođačke karijere, održala je brojne koncerte u Beogradu, Srbiji, Makedoniji, Hrvatskoj, Rusiji, Italiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Bugarskoj. Snimala je za RTS i RAI, nastupila kao solista sa Simfonijskim orkestrom RTS. Januara 2007.godine posle veoma uspešnog koncerta u Moskvi, objavljena je kritika u moskovskoj 'Kulturi' u kojoj se, između ostalog kaže: 'Nema ničeg čudnog u tome što je pijaniskinja slovenskih korena i ruske pijanističke škole brzo osvojila raspoloženje naše publike koja ju je nagradila beskonačnim ovacijama'.

2011, 2012. i 2013. godine održala je solističke koncerte u Beogradu, Novom Sadu, Šapcu, Nišu, Plovdivu, Parizu i Moskvi. Snimila je Prvu sonatu Kulenovića i premijerno izvela Drugu sonatu, koja joj je i posvećena.

Plovdivski NUMTI je posle koncerta održanog u oktobru 2011. objavio osvrt na njen koncert sa rečima:’’...pred mnogobrojnom publikom nastupila je pijaniskinja perfektne tehnike, s izuzetnim osećajem za sadržaj i formu i upečatljivim interpretatorskim majstorstvom....’’

Klavir

Музичка школа Др Војислав Вучковић
Кондина 6, 11000 Београд
Тел/факс: 011 3241-169
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.